Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Med za decu naucno istrazivanje

 

Med je prirodna hrana, tj. složen prirodni proizvod, prijatnog mirisa i ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine, minerale, enzime i deluje pozitivno na apetit i peristaltiku.


Deci treba davati med umesto šećera.
Zbog mogućnosti pojave alergije, istina retko, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik dece, posebno iz porodica sa alimentarnim alergijama. Zbog toga se med daje odojčetu tek posle devetog meseca starosti, kaže zvaničan stav jedne grupe naučnika, ne daje se u prvoj godini života, zvaničan je stav naučnika kod nas.


A evo šta kažu lekari širom sveta, oni koji se bave pčelinjim proizvodima kao hranom i kao lekom.
Doktor Lutingen, pedijatar iz Njujorka, preporučuje med za ishranu odojčadi jer on ne izaziva acidozu, brzo se repsorbuje u tankom crevu i sprečava alkoholnu fermentaciju, a njegove slobodne kiseline potpomažu “usisavanje” masnoća.


Knot je utvrdio da med koji se dodaje dečjoj hrani pomaže brzom iskorišćavanju kalcijuma. Poznati pedijatar dr Kobi, ugledni naučnik iz Pariza, preporučuje da se deci ne stavlja fabrički šećer u mleko, već isključivo med.


“Dobro prokuvajte mleko”, savetuje dr Kobi, “i kada se rashladi, ne suviše, tada ga zasladite medom.” Time dečjem organizmu dajete ugljene hidrate, vitamine, mineralne materije i gvožđe.” Dr Kobijeva
metoda “regeneracije mleka” uspešno se primenjuje u sanatorijumu Amden u Švajcarskoj.
Uopšteno uzevši, med je za decu idealna slatka hrana. S obzirom na to da je lako probavljiv i sladak, malo je dece koja ga ne prihvataju.


Veliki značaj meda za normalan razvoj dečjeg organizma utvrđen je kako empirijskim, tako i naučno-eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečjeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100 procenata iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.