Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Radovi na pcelinjaku mesec decembar

Sneg sa krovova nije potrebno čistiti

 

S obzirom da temperature u ovom mesecu obično ne prelaze iznad 5°C može se izvršiti pregled i tretiranje varoe na onim pčelinjacima gdje to nije obavljeno u ranijem periodu.

Pčele se nalaze zbijene u klubetu tako da se preporučuje samo tretman sa oksalnom kiselinom nakapavanjem po ulicama i to 5 ml/ po ulici dok tretman dimljenjem iz tih razloga nema značajnog efekta.

Košnice koje imaju ravne krovove i samim tim nezaštićena leta potrebno je držati čistim od snijega radi same ventilacije košnice, dok snijeg sa krovova nije potrebno čistiti jer se smatra da je dobar izolator.

Zimi ne otvarajte košnice

Potrebno je  postaviti rešetke i suziti otvore leta i tako sprečiti mogućnost ulaska miševa i formiranja mišjeg gniezda u košnici

U svakom slučaju potrebno je što manje uznemiravati pčele da ne bi došlo do njihovog pomeranja unutar košnice, razdvajanja klubeta i na niskim temperaturama teškog ponovnog vraćanja u prvobitno stanje što dovodi do uginuća pčela. Otvaranjem košnice dolazi do pucanja propolisa kojim su pčele zatvorile nepotrebne šupljine i zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti ponovo ih zatvoriti.

Zimski period pčelari najviše provode u zatvorenim prostorima gdje vrše pripreme za sledeću pčelarsku sezonu u vidu sklapanja i užičavanja ramova, sklapanja i farbanja novih nastavaka i izradu ostalih delova košnice.