Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Bagremov med  cena 1 kg 1200 dinara

Bagremov med u kesicama  12 gr 20 dinara komad 

Cenovnih svih nasih pcelinjih proizvoda

 Drvo Bagrem

 

Bagrem 

cvet bagremov medcvet bagremov med

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no ipak retki su upoznati s njom na pravi način. Reč je o lekovitoj biljci koja se koristi za lečenje i uklanjanje mnogih tegoba. Ovo listopadno drvo poreklom iz Amerike, u Evropu je stiglo početkom 17. veka. Doneo ga je Žan Robin, baštovan sa francuskog dvora, po čijem imenu je i dobio naziv. U narodu je poznat i kao akacija, beli bagrem, kraljevo drvo, kapinka…

med na veliko i malo

 

Opis

Beli, ružičasti ili purpurnih boja, bagrem (lat. Robinia pseudoacacia) i mirisom i raskošnom krošnjom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  Stablo bagrema je trnovito, a može da bude visoko čak 25 m, debljine do 50 cm. Listovi su neparno perasto složeni i čini ih 9-12 eliptičnih liski, dugih 2-6 cm i 1-3 cm širokih. Sam list je dug 10-30 cm. Cvet bagrema je u obliku  viseće grozdaste cvasti duge do 20 cm. Izuzetnog opojnog mirisa koji privlači mnoštvo pčela. Plod bagrema je mahuna dužine oko 10 cm, tamnosmeđe boje sa 4-10 semenki.

Vreme branja i čuvanje

Cveta od aprila do kraja maja ili čak juna. Ako želite brati bagremov cvet, tada treba da znate da ga treba ubrati neposredno pre otvaranja, a list još dok je mlad. Cvetovi se suše u senci i čuvaju u dobro zatvorenoj posudi, jer brzo gube aromu.

Sastav

Cvetovi bagrema sadrže vitamin C, eterično ulje, šećer, smolu i tanine, dok u semenkama ima oko 38% proteina, ugljenih hidrata, vitamina A, BI, B2, B6 i C te magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka, kalijuma, natrijuma, kalcijuma.

Recepti

Aromatični bagremov cvet izlučuje obilje nektara, ukusan je u svežem obliku, ali su pravi specijalitet kada se uvaljaju u testo za palačinke i isprže. Mahune se mogu konzervirati sušenjem i upotrebljavati kao povrće. Kuvano semenje bagrema dobra je zamena za pasulj, a prženo može da posluži kao surogat za kafu. Sok od bagrema se priprema isto kao i sok od zove, a odličan ukus ima i slatko od ove medonosne biljke kao i med od bagrema.