Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Farma pcela Danijela Nikolica Farma pcela Danijela Nikolica

KO SMO MI CIME SE BAVIMO.

 Nase gazdinstvo broji blizu 200 kosnica pcela . U ceo proces proizvodnje ucestvuje celo domacinstvo. Uz postovanje tradicije stalno tezimo ka usavrsavaju i trudimo je se da uvek budemo korak ispred drugih. Kvalitet je ono ka cemu tezimo i samo najbolje trzistu nudimo. Pcelinjaci su smesteni u selo Vrelo na 805 mnv Opstina Babusnica.

 Matice prevashodno proizvodimo za sopstvene potrebe , viskove, dajemo prijateljima i nudimo trzistu. Mada sve manje imamo za prodaju iz jednog razloga jer tezimo da minimum 80 posto nasih matica budu mlade. Kako bi sledece godine sveli rojenje na najmanju meru. To je samo jedna od tehika rada za sprecavaje rojenja a ujedno suzbijanje varoe koristimo ram gradjevnjak.

Za proizvodnju matice koristimo Novozeladsku metodu uz prisustvu matice. Za prizvodnju matica koristimo kinesku iglu presadjivaje na suvo uzimamo jaje i stavljamo u cauru koju smo predhodno uradili od cistog voska. Ram na kome su smesteni maticjaci jeste 16mm . Nakon dodavanja rama na satonosi se stavlja polenska pogaca . Koja je prisutna do zatvaraja maticjaka a drustvo se takodje prihrajuje do zatvaraja istih. Vodimo racuna da pcele voskom ne maticnjake jedan za drugi.

Kad maticnjaci budu zreli onda ih dodajemo oplodnjacima . Zbog sigurnosti mozemo ih omotati alu folijom ako nemamo stitnik ili ih premazati medom iz kosnice u koju dodajemo maticnjak. Matice skupljamo i dodajemo drustvima nakon sto vidimo zatvoreno leglo.

 

O nasem selu

 

Vrelo nase selo. U pisanim tragovima se prvi put pojavljuje u pirotskim knjigama 1530 godine. Kao V(r)Elo. Po tadašnjem popisu selo je brojalo 8 kuća. U jednom registru upisano je kao IValo u drugom IVrelo, Vrelo. Prvi srpski popis od oslobođenja od Turaka 1879 godine selo je činilo 47 kuća i 313 stanovnika. Zajedno sa susednim selima činilo je Orašku opštinu.