Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

Sta je propolis?

 


Propolis nastaje kao rezultat rada pcela radilica. Prirodnog je porekla, pcele ga sakupljaju sa biljaka, najvise drveca i cveca koje luče smolu. Smola je gusta i lepljiva materija koju luču odredjene biljne vrste, karakteristična je za cetinare ali postoje i druge biljke koje je proizvode. Smolu sakupljaju sa kore, cvetova, listova, tačnije iglica cetinara i sl. Tu smolastu materiju pčele smestaju u „korpice“ koje se nalaze na nogama i nose u kosnicu. Dodavanjem sekreta iz pljuvacnih zlezda pcela i posebnim hemijskim reakcijama koje se tada desavaju stvara se propolis. Propolis je specijalna materija koja ima jako izrazito antisepticno dejstvo i služi pčelama za dezinfekciju i održavanje higijene u kosnici. Otuda i njegov naziv PROPOLIS od grčko - latinske reci propoliso što znaci razmazivati, zagladiti. Jer pčele upravo propolisom zamazuju zidove košnice i tako štite celo pčelinje društvo od zaraze i bolesti. Propolis je tamno mrke boje, lepljiv, smolast, polutecan a sve to zavisi sa kojih biljaka je smola sakupljana. Tako da je i njegov sastav varljiv, tacnije procenat i odnos voska, smole, etericnih ulja vitamina i minerala zavisi od vrste biljaka sa koje je sakupljan. Međutim, taj odnos je uvek optimalan i gotovo savrsen.

propolis sprej  i kapi vrelo med farma pcela danijel nikolicpropolis sprej i kapi vrelo med farma pcela danijel nikolic
Znacaj i dejstvo propolisa

Propolis kao prirodan proizvod sadrzi veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata. Po nekim istrazivanjima sadrzi preko tri stotine aktivnih lekovitih materija od čega su 22 vitamina i 7 minerala. Istrazivanja su pokaza da je korisćenje propolisa bezbednije od antibiotika jer ne stvara rezistenciju, nije stetan po zdravlje, ne remeti crevnu floru i ne ubija pozitivne bakterije koje su potrebne organizmu. Propolis se koristi razblazen u etil alkoholu ili nekom prirodnom ulju dok tinktura propolisa sadrzi veći procenat propolisa pa je i jača i na poseban se način koristi.

Veliki je broj oboljenja koje propolis moze da leci. Neka stanja koja se uspesno mogu tertirati propolisom su:


Razlicite vrste upale, obzirom da propolis ima jako analgeticko i antiupalno dejstvo.
Kod stomacnih problema propolis ubrzava varenje ali i deluje zaceljujuće kod cireva i rana, takodje dezinfikuje usnu duplju.
Kod koznih oboljenja propolis pomaze pri otklanjaju rana, zuljeva, gljivica na noktima i stopalima, opekotina i bradavica.
Izuzetno je znacaj za povecanje i održavanje imuniteta organizma. Na specifican način deluje na organizam sprecava razvoj patogena a povecava hematopoezu i antitela.
Antiradijacijsko dejstvo propolisa kod osoba koja su izlozena zracenju.
Kod kardiovaskularnih oboljenja propolis je dokazano pomogao u sprecavanju tromboze i zakrečavanja krvih sudova.
Kod upornog produktivnog kaslja, propolis pomaze izbacivanju sekreta iz pluca
Za negu koze lica i tela propolis se koristi kao dodatak raznim kremama i losionima.
Za mrsavljenje.
Za dezinfekciju usne duplje, umiruje upaljenje desni, uklanja afte i kandidu u ustima.
Za negu kose.
Protiv prehlade i gripa.


Propolis ima sledeca svojstva:

Stimulise imunitet
Antioksidant
Lokalni anestetik
Antibakterik
Antimikotik
Antivirusna svojstva
Antitumorska svojstva

prolis možemo krostiti na vise nacina, a to obicno zavisi kakav problem tretiramo i kakvo oboljenje lecimo propolisom. Kada su u pitanju kozna oboljenja koristimo ga kao dodatak kremama, mastima, pomesanog u vazelinu ili lanolinu itd. Mozemo ga koristiti i kao smolu direktno iz kosnice ali i rastvorenog u etil alkoholu nakapanog u casi vode ili caja. Dakle, imamo razlicite mogućnosti i nacine da koristimo propolis. Danas ga takodje mozemo pronaci u apotekama u kesicama, vec pripremljenog za konzumiranje, dovoljno je samo da sadrzaj kesice ispraznimo direktno u usta ili času sa vodom.Uzima se tri puta dnevno po dvadesetak kapi, a terapija propolisom traje oko mesec dana.

Kada su u pitanju kožna oboljenja možemo ga naći u obliku gela ili pomade koju nanosimo na obolela mesta. Kada su u pitanju infekcije usne duplje propolis možemo koristiti u obliku spreja koji možemo kupiti gotov, ili možemo napraviti sami sredstvo za ispiranje usta tako što ćemo u vodu ili čaj dodati tinkturu propolisa.

Kada su u pitanju tinkture sa velikom koncentracijom propolisa, tada broj kapi smanjujemo. Dovoljno ce biti desetak kapi tinkture u čaši vode.

Gel propolisa nanosimo na obolela mesta na sluzokoži poput herpesa, rana, opekotina, možemo ga utrljati u obolele desni itd.

Kada je u pitanju jačanje imuniteta propolis koristimo oralno tako što konzumiramo kapi ili tinkturu koja ima jaču koncentraciju propolisa. Kako vreme prolazi i kako starimo imuni odgovor organizma na razne bolesti i patogene-izazivače istih biva manji a otporanost organizma slabija. Kako bismo uspeli da sačuvamo jak, zdrav i vitalan organizam preporučuje se korišćenje propolisa u oblicima koji vam je najdostupniji i najlakši za korišenje. Ukoliko želite da preventivno delujte na vaše zdravlje i da ojačate vaš organizam, propolis za imunitet je pokazao više puta u praksi svoju delotvornost. Propolis možete pronaći i u raznim biljnim sirupima za podizanje imuniteta.


CENA PROPOLIS KAPI SPREJ 20 %


Cena propolis kapi 10ml 250 dinara 20 ml 350 dinara  propolis sprej 30 ml 450 dinara, Na veliko 500 ml 4000 dinara 1 l 8000 dinara kontakt za porucivanje Danijel 069 684 549

Isporuka proizvoda Postexpressom na teritoriji čitave Srbije

Kupac snosi troškove poštarine

Naručivanje preko e-maila: danijel.m.nikolic@gmail.com

 

 

Podelite vrelo med.