- Med prirodno sadrži glukozu i fruktozu.
- Proteini i aminokiseline. Med, osim esencijalnih aminokiselina, sadrži proteine u obliku enzima kao što su amilaza, invertaza.
- Minerali. Uglavnom kalijum, iako su prisutni i kalcijum, fosfor, gvožđe i magnezijum.
- Vitamini. Sadržaj vitamina C uglavnom se ističe, ali takođe pruža vitamine grupe B i vitamin K.
Zdravstvene dobrobiti meda, od lečenja anemije do raznih drugih oboljenja
Med nam direktno daje energiju, što ga čini gotovo neophodnom hranom, ali dobar je i za:
- podsticanje cirkulacije krvi;
- lečenje protiv kašlja i prehlade;
- lečenje nesanice;
- lečenje anemije;
- pomoć u borbi protiv alergija;
- protivupalno deluje za grlo;
- ubrzava metabolizam i sagoreva masnoće
Ima blage laksativne efekte koji podstiču crevni tranzit i pomažu u borbi protiv zatvora. To je diuretik, zbog sadržaja kalijuma, ali podstiče i imunološki sistem i pomaže u ublažavanju prolećnih alergija.
Ostale namene meda
Med je izvrstan u brizi o vašem zdravlju, ali i lepoti. U kombinaciji sa jogurtom stvara hranjivu masku za lice, savršenu za borbu protiv suve i dehidrirane kože, u kombinaciji sa bademovim uljem postaje savršen za konture oko očiju. Med i maslinovo ulje zajedno stvaraju idealnu mast koja kosi daje novu vitalnost i sjaj.
Zdravstvene prednosti kakaa
Kakao se smatra jednom od najhranjivijih namirnica zahvaljujući izuzetno visokom nivou antioksidansa koje sadrži. Bogat je mineralima i gvožđem, što ga čini jednom od prvih stvari koje bi trebali uzeti u obzir kod anemije. U kombinaciji sa medom najbolje je koristiti prah od sirovog i organskog kakaa.
Ujutro konzumirajte jednu kašičicu u razmeru 1:1. Takođe se može koristiti u manjem razmeru za poboljšanje celokupnog zdravlja i kao prevencija. Uz sve prednosti, ova kombinacija je izuzetno ukusna!
Kakao je poznat po tome što štiti telo od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, i što je najvažnije, izvrstan je izvor gvožđa! Kakao ima najveći procenat gvožđa i preporučuje se kao lek protiv anemije. Dakle, ako imate problema s anemijom, jednostavno ga uključite u svoju redovnu ishranu.
Kakao je bogat gvožđem, vitaminom C, bakrom i manganom, elementima koji su vrlo važni za aktiviranje gvožđa u telu i lečenje anemije. Osim toga, kakao deluje antioksidativno, sprečava kardiovaskularne bolesti, reguliše nivo holesterola u krvi, nivo šećera u krvi, snižava visok krvni pritisak i deluje diuretički.
Takođe poboljšava pamćenje i koncentraciju, deluje kao lek protiv stresa i depresije, poboljšava raspoloženje na taj način što utiče na lučenje endorfina, serotonina i dopamina, poboljšava cirkulaciju, deluje antikancerogeno, usporava starenje, neguje i štiti kožu i kosu, pojačava energiju i pomaže kod mršavljenja.
Čisti kakao smatra se “superhranom” jer sadrži više od 50 hranjivih sastojaka i bioaktivnih komponenata poput polifenola, koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva koja nas štite i pružaju zdravstvene prednosti, posebno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Uz to, ova nam hrana daje energiju, pridonosi održavanju idealne težine i poboljšava raspoloženje.
Med i kakao u borbi protiv anemije
Usled anemije često ćete se osećati umorno, bez energije.
Kad se osećate umorno, napravite smuti koji vam može pomoći:
Sastojci:
Glavna taktika lečenja je uklanjanje uzroka gubitka gvožđa i nadoknađivanje njegovog nedostatka. To zahteva organizaciju pravilne ishrane.
Upozorenja i kontraindikacije!
Kakao u prahu i čokolada vrlo su kalorična hrana, pa se preporučuje umerena upotreba.
Takođe može uzrokovati gastritis ili probavne tegobe.
Nije preporučena hrana za dijabetičare.
Sadrži tanine koji imaju adstrigentno delovanje i mogu stvoriti zatvor.
Sada kada znamo sve prednosti i upozorenja, konzumirajte kakao kao i sve drugo, umereno.
COKO MED 0.500GR 1200 DIN
COKO MED 1 KG 2000 DIN