Perga, koja se naziva i pčelinji hleb, jeste fermentisani pčelinji polen koji pčele ''pakuju'' u saće i koji zadržava svoj heksagonalni oblik saća nakon što se izvadi.

Sa svojim prijatnim blagim, slatko-kiselim ukusom, perga je nesumnjivo jedan od najukusnijih pčelinjih proizvoda.
Međutim, pored ukusa, perga pruža i neverovatno lekovito dejstvo - kao i svi drugi pčelinji proizvodi.

sveza  cista rucno  vadjena perga VRELO MED  PCELAR DANIJEL NIKOLIC VRELO BABUSNICA PRODAJA MEDAŠta je perga?

Perga ili pčelinji hleb je zapravo polen vrhunskog kvaliteta, prepun zdravih enzima, meda, nektara i korisnih mikroorganizama. Sveže ubrani polen mlade pčele obrađuju i ostavljaju za fermentaciju tri meseca dok ne postane perga ili pčelinji hleb.

Pčelinji hleb je osnovna hrana iz pčelinje porodice i igra bitnu ulogu u proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda. To je zato što se proizvodnja meda, voska i matičnog mleča smanjuje kada nema pčelinjeg hleba.

Perga sadrži 27 esencijalnih minerala, proteina, aminokiselina, masnih kiselina, koenzima, ugljenih hidrata i osnovnih vitamina koji joj daju visoku hranljivu vrednost. Ovako bogat nutritivni sastav svrstava pergu ili pčelinji hleb u kategoriju kompletnih namirnica koje pomažu dugotrajnom jačanju tela.

Lako je svarljiva, a dugo zadržava svoja svojstva ako se pravilno čuva zbog sadržaja mlečne kiseline.