Perga, koja se naziva i pčelinji hleb, jeste fermentisani pčelinji polen koji pčele ''pakuju'' u saće i koji zadržava svoj heksagonalni oblik saća nakon što se izvadi.

Sa svojim prijatnim blagim, slatko-kiselim ukusom, perga je nesumnjivo jedan od najukusnijih pčelinjih proizvoda.
Međutim, pored ukusa, perga pruža i neverovatno lekovito dejstvo - kao i svi drugi pčelinji proizvodi.

 

 

Šta je perga?

Perga ili pčelinji hleb je zapravo polen vrhunskog kvaliteta, prepun zdravih enzima, meda, nektara i korisnih mikroorganizama. Sveže ubrani polen mlade pčele obrađuju i ostavljaju za fermentaciju tri meseca dok ne postane perga ili pčelinji hleb.

Pčelinji hleb je osnovna hrana iz pčelinje porodice i igra bitnu ulogu u proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda. To je zato što se proizvodnja meda, voska i matičnog mleča smanjuje kada nema pčelinjeg hleba.

Perga sadrži 27 esencijalnih minerala, proteina, aminokiselina, masnih kiselina, koenzima, ugljenih hidrata i osnovnih vitamina koji joj daju visoku hranljivu vrednost. Ovako bogat nutritivni sastav svrstava pergu ili pčelinji hleb u kategoriju kompletnih namirnica koje pomažu dugotrajnom jačanju tela.

Lako je svarljiva, a dugo zadržava svoja svojstva ako se pravilno čuva zbog sadržaja mlečne kiseline.