tegla bagremov med vrelo med babusnica pcelar danijel nikolicBagremov med je prijatnog mirisa i ukusa, gotovo proziran, vodeno bistar pčelinji proizvod. Kristališe sporo u vidu sitnih zrna mlečno -bele boje.
Među potrošačima naročito je cenjen zbog toga što se teško i sporo kristališe usled velikog sadržaja fruktoze 41% i glukoze 35%.

 Od Ekološki čist teren dobijamo prvoklasni prirodni bagremov med. Inače, od nektara sa cvetova bagrema, koji je  poreklom iz Severne Amerike, pčele prave vrlo kvalitetan i tražen med.

Bagremov med u narodnoj medicini se koristi jos za:

  • bolje varenje i apetit
  • kod respiratornih infekcija, hronicnog kaslja, bronhitisa i drugo
  • prevazilaženje stresnih stanja organizma
  • bolji san
  • bolji rad creva i jetre
  • jačanje imuniteta
  • kao antioksidans
  • detoksikaciju organizma
  • oporavak organizma usled iscrpljenosti


Bagremov med mogu koristiti i dijabetičari kao zamenu drugih zasladjivača medom ali uz konsultaciju sa svojim lekarom oko dnevnih količina koje smeju da koriste.Opšta svojstva


Ova vrsta meda sadrži glukozide flavonoidnog porekla, isparljiva ulja, kao i umerene količine isparljivih i neisparljivih antimikrobnih materija.
Med dobijen od bagrema je odlična zamena za šećer i veštačke zaslađivače.
Preporučuje se kao dodatak u ishrani dece i osoba osetljivih na jače vrste meda.
Njegovom redovnom upotrebom može se postići izuzetno koristan efekat podizanja kondicije organizma i imuniteta.
Med od bagrema, u poređenju sa livadskim medom, sadrži manje polena što ga kvalifikuje kao pogodnijeg za ljude koji su skloni polenskoj alergiji.
Med od bagrema, u poređenju sa livadskim medom, sadrži manje polena što ga kvalifikuje kao pogodnijeg za ljude koji su skloni polenskoj alergiji, naravno uz preporuku lekara.

Preporučena dnevna doza: za odrasle 60-100 gr. raspoređeno u nekoliko doza, za decu ne više od 30 gr. raspoređeno u nekoliko puta.

 

 Kratak istorijat bagrema

 

Bagrem se iz Severne Amerike prvo pojavio u Parizu davne 1601. godine. Zbog svoje korisnosti brzo se rasprostranio po celoj Evropi. Njegove izvanredne karakteristike otkrivale su se postepeno.

Prvo je služio kao ukras po parkovima gradova i vrtovima imućnih domaćina. Kako je vreme prolazilo, pokazalo se da je odličan i za pošumljavanje peščara i drugih goleti.

Tako se 1828. pojavio i u Srbiji upravo na Deliblatskoj peščari. Od tog vremena polako su se stvorili uslovi da se pojave i prvi bagremov med. U prirodi se vrlo brzo širi i može se reći da je invazivna vrsta u tom smislu. Struktura drveta je vrlo čvrsta i nije sklon truljenju. Od davnina su bagremovi stubovi korišćeni za ograđivanje.