Radovi na pcelinjaku  mesec April Sada je vreme za detaljan pregled pcelinjih zajedica. Tom prilikom trebamo vrsiti upis u svoj pcelarski dnevnik . Stvari koje upisujemo jesu: Starost matice , povrsina legla, koliko ima meda u kosnici. U ovom mesecu cveta dzanarika sljiva koja daje dosta polena i nesto nektara, Treba voditi racuna da ne dodje do blokade matice polenom. Slaba drustva sanirati , utvrditi razlog zasto su slaba, bolest, starost matice, kvalitet, saca, nozema, nedostatak perge, meda. Najbolji nacin je istom oduzeti maticu pod uslov da su zdrava i prespojiti sa jacom susednom kosnicom preko novine. To cinimo na sledeci nacin maticu ujutru nalazimo i uklanjamo . Uvece na jako drustvo sa maticom stavljamo novinu a zatim celo plodiste koje smo oduzeli maticu. Nakon par dana drustva ce se spojiti. Drustva koja su uginula zbog nedostatka hrane ukloniti sa pcelinjaka. Kosnicu dezintifikovati , remontovati ako je potrebno , vosak pretopiti a ramove splaliti.
 
Ukoliko neko drustvo ima manjak meda potrebno je istom dodati ram meda preko satonose, naravno med uzimati od zdravih i jakih zajednica. Mada im mozemo dodati i kristalisan med stavljen u carapu. Ako pak nemamo dovoljno meda onda im mozemo dati invert sirup , ili sirup jace koncentracije tj na 1 l vode dodati 1.5 kg secera. Belog secera , nikako zutog secera. I tako par puta kako bi drustvo imalo optimalnu kolicinu hrane. U koliko nemamo dovoljno hrane pcele gladuju a i drustvo se nece razvijati.
 
Stimulatitivnu prihranu mozemo vrsiti redjim sirupom i to ako su povoljni uslovi sa po 300ml dnevno svakog drugog dana. Pozeljno je da sirup bude mlak, ne hladan, ne vruc. Slabijim drustvima se dodaje izvucen rumen ram izmedju legla i cvetog praha. Dok se kod jacih drustva koja imaju cela 4 rama legla onda se u sredini moze dodati satna osnova.
 
Paznja da bi pcele gradile satne osnove potrebno je da se ispune neki od uslova i to: Da ima dosta nektara i polena, da imamo mlade pcele koje luce vosak. Ili ako nema unosa nektara pcelar je duzan da sipa secerni sirup da bi pcele izvukle satnu osnovu a matica je zalegla. Na pcelinjacima koji su na vecoj nadmorskoj visini treba da imaju pogacu ili ram hranilicu koja ce stimulisati maticu na vece nosenje, Neki pcelari vrse rotaciju ramova i otklapaju med kako bi matici omogucili da prosiri leglo Naravo sve ove gore navedene api tehnicke mere se mogu izvoditi pod uslov da pratimo dugorocnu vremensku progozu.

Sledeci pregled vrsimo koroz 7 dana da bi smo uocili evetualu razliku. Nije pozeljno dodavati odjedom vise od jedne satne osnove. Kako ne bi dolazlo do prehladjivanja legla.
 
Ovog aprila 2022 godine primetno je u jacim pcelijim drustvima ima i trutova koji su se vec izlegli. Za one koji imaju nameru da prizvode matice ili da bi imali manje trutovskog legla na satim osnovama dodaju ram gradjevnjak. Naravno ram gradjevjak stavljamo kod jakih ili odabrani pcelinjih zajednica.
 
Pcelar Danijel Nikolic S.Vrelo Babusnica