Za sve pcelare pitanje svih pitanja jeste  upotreba rama gradjevjaka da ili ne? Svako od nas primenjuje svoje apitehnicke mere na svom pcelinjaku onako kako on smatra da je najbolje. Svedoci smo da nema idealnog resenja za svaki problem u pcelarstvu i da je svaka kosnica pcela prica za sebe. Pcelar svojim znanjem , neznanjem najcesce moze prouzrokovati, naciniti stetu pcelijoj zajednici iz neznanja i izradoznalosti.
Svaka pcelarska godina pocinje 1 avgusta. A  ne 1 januara jer kako smo pcela spremili prvog avgusta , tako cemo ubirati plodove svog rada sledece godine. U pcelarstvu se javljaju par bolesti kod pcela mada jos uvek nije se pronasao lek protiv krpelja varoe koja ce u potpunosti  nestati sa pcela. Sa ovim krpeljom susrecemo i borimo tokom cele pcelarske sezone. Prisutna je u svakoj pcelinjoj zajednici samo je mi moramo drzati pod kontrolom. Tokom godine neko koristi gel sa timolom, neko mravlju kiselinu, neko letvice, neko pcele dimi amitrazom, a neko upotrebljava oksalnu  kiselinu  i tako se bori protiv varoe .   I pored siroke palete proizvoda za suzbijanje varoe  ne smemo se osloniti samo na jedan preparat protiv varoe. Jer varoa je postala sve otporija na lekove.
Jedan od bioloskog nacina suzbijanja varoe  jeste Ram gradjevnjak. Treba ga koristiti tokom citave sezone od aprila do jula meseca sve dok u kosnici postoji trutovsko leglo. Gde postaviti ram gradjevjak odlucite sami u prolece vecina stavlja do zadnjeg rama sa leglom zbog hladijih noci. Drugi tokom leta satvljaju u centar legla. Kada nema vece temperaturne oscilacije. Na Vama je da sami odlucite.
Paznja  Ram gradjevnjak treba  vaditi 18 dan. I isecati  i opet staviti nov na izgradnju. Pomocu ovog rama moguce je bioloski odstraniti do 50% varoe. Stručnjaci su utvrdili da i vaora zna da trutovsko leglo treba najduži vremenski period da se izlegne i tu polaže svoje jaja i bira kao mesto za razmnožavanje.  Za ovaj ram mozemo koristiti , ceo plodisni ram podeljen na dva dela ili tri dela,mozemo  staviti polu ram u plodisom prostoru u njemu stavjamo samo traku od 2cm  prilepljenu uz satonosu. Pcele ce izgraditi trutovsko sace i matica ce isti zaleci. Ovaj ram vadimo i isecamo kada su celije poklopljene jer trebamo znati da Varoa ulazi u celije pre poklapanja,  Isecajem gradjevnjaka suzbijamo Varou a dobijamo Vosak ekstra kvaliteta. Paznja nije pozeljno otvarati poklopljene trutovske celije i istresati iste i pokvasiti hladom vodom i takav ram vracati u kosnicu, jer time mozemo prouzrokovati pojavu krecnog legla.
 Koriscenjem rama gradjevnjaka sprecava se pojava rojevog stanja jer mlade pcele uposljavamo da grade vosak.  Sa rama gradjevnjaka  mozemo uociti sledece da li je drustvo u rojevom stanju jer prvi maticnjaci se vide bas a ovom ramu, ako na ovom ramu imamo vise meda manje trutovskog saca matica je losa , ako grade sace ima nektara iz prirode , ako ne grade nema nektara iz prirode, moze biti da nema maticu ili ima neki drugi problem u plodistu.
 Na Vama  je odluka da li koristiti ram gradjevjak ili ne. 


  Autor vrelo med pcelar Danijel Nikolic vrelo Babusnica